Mar 13, 2012

*Amish Frienship Bread with Apples ; *Pane dell'Amicizia Amish con mele

Inglese / Italiano
04 Aug. 2011



 Happy 3rd anniversary Amish Friendship Bread! 
The starter is now 28 days old  and I'm ready to bake a new cake (the third one). This recipe is so tasty, that even my great friend Mara loved it. Mara, the first friend who left my house with a Amish Friendship Bread Starter in a ziplock bag. 

Oggi è il terzo anniversario della mia "Torta dell' Amicizia Amish"! 
Lo starter ha già 28 giorni ed è pronto per una nuova ricetta. La terza torta è risultata così buona che persino la mia grande amica Mara l'ha trovata squisita. Mara, la prima amica a lasciare casa mia con uno starter nella borsa!

Recipe for 2 x loaf pans 20x13 cm

Dry ingredients:
140 gr flour
140 gr whole wheat flour
100 gr white sugar or homemade sugar & vanilla
2 teaspoons baking powder
teaspoon baking soda
teaspoon cinnamon
teaspoon salt
1/2  teaspoon ground ginger
1/4  teaspoon Allspice

Wet ingredients:
240ml Amish Friendship Bread starter
3 eggs
teaspoons  molasses
80 ml vegetable oil
80 ml yogurth nature
teaspoons  vanilla extract 

1 big apple (more if wished) peeled and diced (or pears, peaches,shredded carrot)
120-140 gr chopped nuts (almonds, walnuts, hazlenuts,..)
80 gr raisins

- Preheat oven to 175 °C (350 °F).
- Sift together the dry ingredients.
- In large bowl mix starter, eggs, oil, yogurth, vanilla extract and molasses.
- Add the dry ingredients gradually and stir until just blended.
- Stir in chopped apple, nuts and raisins.
- Grease 2 loaf pans (20x13 cm or equivalent) 
- Bake for approx 50 minutes (toothpick test)
- Place pans on rack to cool completely before removing
ENJOY!

Ricetta per due teglie da 20 x 13 cm (o equivalente)

Ingredienti secchi:
140 gr farina 00
140 gr farina integrale di farro
100 gr zucchero alla vaniglia fatto in casa (o zucchero bianco)
2 cucchiaino di lievito per dolci
cucchiaino  bicarbonato
cucchiaino  cannella
cucchiaino sale
1/2 cucchiaino  zenzero in polvere
1/4 cucchiaino di Allspice 

Ingredienti umidi: 

240 ml Amish Friendship Bread Starter
3 uova
80 ml olio vegetale
80 ml yogurth nature
1 cucchiaino d'estratto naturale di vaniglia
2 cucchiaini di melassa

1 grande mela (o di più se desiderate) sbucciata, a cubetti (o pere, pesche o carote grattuggiate)
120 - 140 gr noci macinate grossolanamente (noci, nocciole, pecans, mandorle,...)
80 gr uvetta

- Riscaldare il forno a 175°C.
- Mescolare insieme tutti gli ingredienti secchi 
- Mescolare starter con uova, olio, yogurt, estratto di vaniglia e melassa
- Aggiungere poco alla volta gli ingredienti secchi (non mescolare troppo a
   lungo),
- Aggiungere le noci, uvetta e mele e con una spatola mescolare delicatamente
- imburrare due teglie da 20 x 13 cm (o equivalente)
- cuocere per circa 50 minuti (fare la prova dello stecchino)
- lasciare raffreddare completamente prima di rimuovere la torta dallo stampo
BUON APPETITO!


*************************************
13 Aug. 2011
Happy 4th anniversary Amish Friendship Bread! 
Here we are again, mixing after mixing, feeding after feeding I've reached day 10 again: it's cake day!
Today I've decided to bake two different recipes I've read in internet and modified them as I wished :
- In the first cake I've added instant vanilla pudding (as required in the original recipe but always left out by me) and 100 gr of cranberries (the next time I'll add 200 gr cups).
- In the second cake I've added instant chocolate pudding, 110 gr of shredded coconut and choco bits.
- The third one is the cake I love so much and usually bake: apples, cinnamon and raisins (this time I forgot the raisins, ups!).
The three cakes were yummy!
13 Agosto 2011
Raggiunto il quarto anniversario della mia "Torta dell' Amicizia Amish"!
Mescolatina dopo mescolatina, aggiuntina dopo aggiuntina, eccomi nuovamente arrivata al giorno 10: Torta dell'amicizia da preparare! Oggi però mi sono "azzardata" a provare due nuove ricette che ho scovato sul web e modificato a piacere: 
- nella prima ho aggiunto budino alla vaniglia in polvere (come richiesto dalla ricetta originale ma da me sempre evitato) e 100 gr di Mirtillo rosso - cranberries (la prossima volta aumento a 200 gr).
- nella seconda ho aggiunto budino al cioccolato in povere, 110 gr di noce di cocco grattugiata e vermicelli di cioccolato.
- La terza è la solita ma buonissima torta con mele e cannella (e normalmente uvetta, ma che oggi ho dimenticato...ups!).
Tutte e tre le torte sono squisite!





I've submitted this recipe to:


Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior




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1 comment:

  1. Thanks so much for sharing - I love Amish friendship bread and it's been quite a while since I've tried it. I seem to remember that I eventually became inundated with starter batches of the dough ;) I love the additions you added to the recipe and it sounds like a tasty bread. FYI the banner to Made with Love Mondays My Recipe Gallery is broken - to update your banner so the link functions, please see the instructions for using the banner on the Made with Love Mondays challenge page...

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